•  (uk)
2024/03/19
Головна » Новини » Як в Рівному спасівцям чуби вистригали.

Як в Рівному спасівцям чуби вистригали.

Fe6lNU2ITBcВ Рівному, на території козацького табору «Гайдамаки», вперше за майже сто років, відбулися пострижини трьох молодиків за всіма козацькими традиціями. Для проведення обряду вистригання джурівського чуба для учнів Рівненської обласної федерації козацького бойового мистецтва «Спас» з’їхалося біля сорока козаків майже з усієї Волині.
Щоб отримати право поголити чуприну згідно козацького звичаю, молодики повинні були пройти ряд випробовувань. Після цілого року навчання, хлопці під час літніх таборів готувалися та здавали іспити. Для того, щоб отримати право носити пояса, вони проходили випробовування вогнем, залізом, землею, водою та повітрям. Крім того, успішно здали заліки на перший ступінь молодика. Це все передбачає вміння ходити по розпеченому вугіллю, склу, основи рукопашу, роботи зі зброєю, вміння триматися верхи на коні та ще багато чого іншого. Важливою особливістю іспитів є теоретичні знання з історії і культури українського козацтва.
На запрошення прийняти участь в обряді пострижи відгукнулися козацькі товариства з Рівного, Луцька та Дубна. Мали бажання приїхати і козаки з Херсону та Львова. Це говорить в першу чергу про те, що питання правильного виховання молоді знову виходить на перший план серед козацьких організацій. І важливою об’єднувальною ланкою в цьому процесі стає козацьке бойове мистецтво «Спас».

По завершенні пострижин відбулася учта, що важливо – без вживання алкоголю. І завершувала день рада отаманів. На ній розглядалися питання проведення всеукраїнського козацького вишколу під Берестечком у наступному 2014 році.

Наразі в Рівному, продовжується набір дітей з 6 до 12 років в групи початкової підготовки з українського рукопашу «Спас». Заняття відбуваються в ЗОШ № 25 (вул.Є. Коновальця, 17) в понеділок, середу та п’ятницю о 18 годині.

Додаток: сюжет телеканалу ЗІК: http://zik.ua/ua/news/2013/09/18/429799

Підбірка фотографій: http://vk.com/club18102321?z=album-18102321_180017401