•  (uk)
2024/03/19
Головна » Новини » На Запоріжжя особливо 14 жовтня перепадає сім свят

На Запоріжжя особливо 14 жовтня перепадає сім свят

На Запоріжжя особливо 14 жовтня перепадає сім свят. Святий день. Свято Покрови Пресвятої Богородиці, День Захисника України, День Українського козацтва, День створення УПА (Української Повстанської Армії), День звільнення Запоріжжя від німецько-фашистських загарбників (1943), День звільнення України від німецько-фашистських загарбників (1944), День міста Запоріжжя.

Святкування почалося в церкві на Запорозькій Січі на святій Хортиці літургієй, яку вів епіскоп Запорізький і Мелітопольський Київського Патріархату Фотій. По закінченню літургії козаки,вихованці школи «Спас», козачки берегині,учасники московко-української війни, волонтери вишукалися на січовому майдані. Представники обласної і міської влади привітали всіх зі святами та вручили почесні нагороди учасникам бойових дій та волонтерам.

Зразу після цього гостей запросили на «Козацьке коло», де офіційно відкрили VІІІ Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці», заснований сім років тому, за ініціативою президента ГО «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександром Притулою і підтриманого начальником обласного управління  культури Ларисою Сізінцовою. Професійні і аматорські колективи України показали народні танці, виконували козацькі і патріотичні пісні. Також було організовано  “Національного подвір’я”, в якому беруть участь національно-культурні товариства міста та області.

На січі біля пушкарні можно було побачити і виступи юних спасівці із підрозділу «Спас – Сила» ДЮСШ Спас (тренер В.Бєлєнков ).

А козаки, лишились на січі і провели своє «Козацьке коло», визначивши основі проблеми і напрямки їх вирішення.

VІІІ Всеукраїнський козацький фестиваль «Покрова на Хортиці»  культурно-мистецька подія під гаслом „Хортиця єднає Україну!” є яскравим свідченням національного та духовного відродження країни.

Сім свят! Козацька зірка воськмикутна… Переконаний, що незабаром Україна буде святкувати ще одне свято і саме на Покрову – Свято звільнення України від московсько-фашистських загарбників! Слава захисникам України! Слава запорозькому козацтву!
Слава Україні!