•  (uk)
2017/08/02
Головна » Новини » Запорозьки козаки на чолі з кошовим отаманом Костянтином Рижовим прийняли участь в козацькому фестивалі «Холодний Яр»

Запорозьки козаки на чолі з кошовим отаманом Костянтином Рижовим прийняли участь в козацькому фестивалі «Холодний Яр»

Запорозьки козаки на чолі з кошовим отаманом Костянтином Рижовим прийняли участь в козацькому фестивалі «Холодний Яр». Цього року фестиваль особливий, крім вшанування пам’яті гайдамаків та героїв холодноярівської республіки, також святкували 100 річчя початку створення Вільного козацтва. Вільне козацтво почало формуватися по середньому Подніпров’ю, як загони самооборони, а потім стало визначним чинником при створені армії УНР.

Запорожці прибули в с. Медведівку на урочисте відкриття фестивалю. Біля пам’ятника Максиму Залізняку, голова оргкомітету Роман Коваль відкрив  козацький фестиваль «Холодний Яр».

Після урочистосте козаки провели Козацьке коло. В організації і проведені Козацького Кола  прийняли участь козаки із Запоріжжя, отамани із різних регіонів України. Також участь в Колі прийняв секретар Координаційної ради з питань козацтва при Кабінеті Міністрів України Юрій Палієв. На Колі були обговорені проблеми розвитку козацтва в Україні. Козаки визначили слабку комунікацію між козацькими організаціями, необхідність більшої поінформованості про козацькі справи  в  інших областях і можливістю підтримувати один одного.

Дуже приємною несподіванкою була зустріч наших січеславських побратимів, козаків Кодакської і Протовчанської паланок, а особливо президента Дніпропетровської обласної федерації традиційного козацького бойового мистецтва «Спас» Геннадія Полякова. Представники  Дніпропетровської обласної федерації традиційного козацького бойового мистецтва наповнили козацьким духом урочистий концерт фестивалю. Три показових виступу січеславських спасівців вразили гостей фестивалю майстерністю володінням різними видами козацької зброї, а також демонстрацією  тактики сучасного бою.

Після концерту запорожці відправилися в табір січеславських козаків, де і провели ніч. На другий прийняли участь в шануванні гайдамацького отамана Гната Голого, освятили зброю на Гайдамацькому ставі, прийняли участь в заходах на хуторі Буда, вклонилися тисячолітньому дубу Залізняка.   На цих заходах зустріли багато друзів і бойових побратимів. На зворотному шляху відвідали Мотроненський монастир, звідки почалася Коліївщина, а ігумен Мільхесадек був духовником гайдамаків. Наповнені враженнями та емоціями козаки повернулися до Запоріжжя.

Хотілося подякувати організаторам козацького фестивалю «Холодний Яр» і особисто Романа Коваля за організацію такого масштабного патріотичного заходу. Як і в часи гайдамаків і в період визвольних змагань 1917-19221 років Холодний Яр надихає патріотів, дає наснагу для захисту України від поневолювачів.

Слава Україні!

Scroll To Top
-->