•  (uk)
2024/03/19
Головна » Новини » ЗАКОНУ «ПРО КОЗАЦТВО…» – БУТИ!

ЗАКОНУ «ПРО КОЗАЦТВО…» – БУТИ!

 

Народні депутати України від Запорізького регіону мають намір лобіювати його на найвищому рівні.

Останній день нинішнього літа ознаменувався відразу двома важливими подіями в житті козацтва: на території історико-культурного комплексу «700-річний Запорізький дуб» у м. Запоріжжі відбулися засідання Ради отаманів України та Синодального відділу у справах пастирської опіки козацтва Української Православної Церкви (УПЦ МП).

Місце проведення обох заходів вибрано не випадково. Воно є воістину священним для всіх козаків нашої країни, для яких вірне служіння Христової Церкви і Вітчизни є сенсом усього їхнього життя. Саме тут у 1648 році Богдан Хмельницький провів Раду перед доленосним переможним походом на Жовті Води. Тут же після розгрому Січі продовжував жити дух Старого Запоріжжя, дбайливо зберігається такими подвижниками, як знаменитий радянський час дід Никифор Дейкун. Тут же базується Всеукраїнська федерація традиційних козацьких бойових мистецтв «Спас», якій місто віддало у довгострокову оренду цей заповідний куточок селища Верхня Хортиця.

Тому 31 серпня Президент ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» полковник Війська Запорозького Олександр Притула виступив у ролі привітної приймаючої сторони. Для отаманів і священнослужителів, які зібралися в той день в ВКК «700-річний Запорізький дуб», Олександр Леонтійович провів захоплюючу екскурсію. І так як багато гостей були тут вперше, побачене і почуте стало для них справжнім відкриттям.

Почалися ж обидва планових заходи з молебню на початок доброї справи, який Високопреосвященнійший Лука, архієпископ Запорізький і Мелітопольський здійснив в унікальному Свято-Покровському козацькому храмі, зведеному над руслом степової річки Верхня Хортиця. Унікальність цього спрямованого вгору храму не тільки в тому, що він як би ширяє над проточними швидкими водами, але й у тому, що його стіни прикрашені мозаїчними портретами багатьох видатних гетьманів Війська Запорізького і кошових отаманів Січі.

Після того, як владика Лука благословив присутніх на плідні праці, священнослужителі пішли недавно зведена будівля Православної дитячої козацької школи, яка є точною копією справжнього січового куреня, а члени Ради отаманів України – в АРТ – зал ІКК.

Основне питання порядку денного ІХ-го засідання РАУ, яке проходило під головуванням Президента Всеукраїнської федерації «Спас» Олександра Притули – розгляд проекту Закону України «Про козацтво України».

Верховний отаман Спілки козаків України – «Військо Запорозьке» Олександр Панченко доповів отаманам – членам РАУ, про підсумки роботи робочої групи з підготовки законопроекту, до складу якої входили Валерій Баранців (Військовий отаман Міжнародного союзу Козацьких Військ України та Зарубіжжя), Володимир Черкашин (Верховний отаман Кримського козачого союзу), Олександр Панченко, Жмурин Вадим (Верховний отаман Спілки козацьких організацій України), Олександр Луценко (Верховний отаман ВГО «Православне козацтво»), Олександр Притула і Павло Путий (перший помічник Верховного отамана МГО «Об’єднана рада українського та зарубіжного козацтва»), і довів ключові положення його в новій редакції (В. Жмурін по електронній пошті заздалегідь розіслав текст законопроекту всім членам РАУ для ознайомлення і опрацювання).

За словами Олександра Владиславовича, це вже 4-й варіант багатостраждального документа, який на 90% базується на його попередньої редакції, відомої як законопроект В’ячеслава Богуслаєва – Юрія Мірошниченка – Станіслава Аржевітіна – Ярослава Сухого.

Проект закону складається з шести розділів і 18 статей. У преамбулі зазначено, що цей Закон визначає засади відновлення та розвитку козацтва на території України, особливості створення і діяльності козацьких організацій, їх об’єднань і створює відповідні умови для реалізації потенціалу козацької ідеї, підвищення ролі членів козацьких організацій (козаків України), козацьких організацій та їх об’єднань у відновленні історичних традицій Українського народу.

Проект закону передбачає наступну структуру взаємодії козацьких об’єднань з органами державної влади та місцевого самоврядування: Всеукраїнська Козацька Рада (ВКР) як вищий представницький орган козацьких організацій всеукраїнського рівня; Рада отаманів України при Президентові України (свого роду постійно діюча колегія); Державна козацька служба (ГКС) при Кабінеті Міністрів (свого роду виконком, або штаб) з територіальними відділеннями ГКС в областях. На думку багатьох виступаючих, така модель взаємодії між козацтвом і державою зрушить з мертвої точки, по-перше, їх нинішні відносини, а по-друге, розвиток самого козацтва як широкого всенародного руху.

Після нетривалої дискусії Рада отаманів України одноголосно прийняла резолюцію:

– Затвердити проект Закону України «Про козацтво України» в цілому.

– Запропонувати Верховній раді України розглянути до прийняття Закону України «Про козацтво України».

– Затвердити робочу групу від ради отаманів України для співпраці з Верховною радою України щодо прийняття Закону України «Про козацтво України».

– Звернутися до народних депутатів України з проханням підтримати та ініціювати прийняття Закону України «Про козацтво України».

В ході роботи РАУ Верховний отаман МГО «Гвардія Українського козацтва» Валентин Антіпов та Верховний отаман МСК «Козацтво Запорозьке імені отамана Близнюка» Сергій Жуков поставили питання про внутрішню дисципліну членів Ради. Вони запропонували створити дисциплінарну комісію, яка проведе моніторинг участі у засіданнях РАУ її членів і за результатами моніторингу прийняти рішення про виключення зі складу Ради тих організацій, керівники (або повноважні представники) яких ігнорують її засідання.

Рішучість отаманів позбутися «баласту» позначилася і на порядку денному, затвердженої на наступне, Х-е засідання РАУ, яке відбудеться в останню суботу листопада в Чигирині:

– Про внутрішній дисципліні роботи РОУ.

– Про створення дисциплінарної комісії РОУ.

– Про затвердження складу робочої групи від Ради отаманів України для співпраці з Верховною Радою України щодо прийняття Закону України «Про козацтво України».

– Різне.

Координатором – відповідальним за підготовку та проведення чергового засідання РОУ обраний гетьман ВГО «Соборне гетьманське козацтво» Олександр Костюк.

Як розповів нам Військовий священик СкУ-«ВЗ» – заступник голови Синодального відділу УПЦ (МП) у справах душпастирської опіки козацтва протоієрей Андрій Кузьмін, у виїзному його засіданні взяли участь священнослужителі з тих єпархій, на території яких діють вірні їй козацькі спілки. По суті, це польові духівники, які відповідають за релігійно-моральне виховання особового складу козацьких об’єднань, які декларують свою прихильність до канонічного Православ’я.

Очолює Синодальний відділ Української православної Церкви у справах пастирської опіки козацтва Високопреосвященнійший Лука, архієпископ Запорізький і Мелітопольський підкреслив важливість особистості духівника, його морального авторитету серед козаків: «Домогтися реальних змін у ставленні суспільства до козацтва, можна лише в тому випадку, якщо священноначаліє першим стане задавати тон. Давати моральну оцінку може тільки той, хто для цього має моральне право. Повернути козаку право називатися лицарями православ’я в якійсь мірі є відновленням історичної справедливості».

В ході семінару обговорювалися тексти нової редакції Козацької Присяги, редакція Статуту Внутрішнього козаків. Прийнято рішення узагальнити і застосувати досвід Запорізької єпархії щодо організації молодіжних шкіл «Джур», яким вже виповнилося 20 років. Випускники цих шкіл стали гідними козаками і громадянами.

Відзначено, що почав роботу інтернет-сайт Синодального відділу (www.kazakprav.org.ua). Тепер кожен, хто цікавиться зможе отримати вичерпну інформацію про життя всіх єпархіальних відділів, що відповідають за окормлення козацтва України.

По завершенні обох заходів відбулося Козацьке Коло (Казачий Круг), в якому, крім козацьких отаманів і військових духівників, взяли участь Почесний президент всесвітньо відомої авіадвигунобудівної корпорації АТ «МОТОР СІЧ», народний депутат, Герой України В’ячеслав Богуслаєв і народний депутат Сергій Кальцев, який представляє у Верховній Раді виборчий округ № 75, до складу якого входить і селище Верхня Хортиця, а також голова Запорізької обласної ради Віктор Межейко, начальник управління внутрішньої політики Запорізької облдержадміністрації Володимир Головешко, голова Громадської ради при Запорозької ОДА, депутат облради Олександр Бабич та ін.

Секретар ІХ-го засідання РАУ оголосив резолюцію засідання Ради, а головуючий на засіданні Ради, з благословення Високопреосвященнійшого Луки, вручив текст законопроекту «Про козацтво України» народним депутатам.

В’ячеслав Олександрович і Сергій Федорович високо оцінили законотворчу роботу, проведену керівниками найавторитетніших і масових козацьких об’єднань нашої країни. Народні депутати запевнили отаманів, що після юридичної експертизи зроблять все можливе, щоб проект Закону «Про козацтво України» був внесений до парламенту від імені самого Президента України, причому як можна швидше.

На закінчення, Його Високопреосвященство як керівник профільного Синодального відділу, зазначив, що зроблено ще один крок на шляху зміцнення козацтва України. Отамани в свою чергу звернулися до Запорізького архієпископа з проханням про канонізацію кошового отамана Петра Калнишевського, а В’ячеслав Богуслаєв підніс Його Високопреосвященству старовинну ікону «Георгия Победоносца», виконану в характерній української манері іконографії.

Після закінчення офіційних заходів учасників і гостей порадували показові виступи кінного театру «Запорозький «Спас».

Р.S. Відрадно, що члени Ради отаманів України в черговий раз продемонстрували розуміння спільності козачого майбутнього, поступившись особистими амбіціями та поточними вигодами заради добра для всіх козаків України незалежно від приналежності до тієї чи іншої козацької організації. Ну а тим, хто розраховує, що за них все зроблять «добрі дяді», настав час задуматися, як би не довелося дивитися на святковий пиріг з вулиці.