•  (uk)
  • Русский (ru)Русский
  • English (en)English
2017/01/10
Головна » Новини » ДЕНЬ КОЗАЦЬКИХ ПЕРЕМОГ НА ЗАПОРОЖЖІ

ДЕНЬ КОЗАЦЬКИХ ПЕРЕМОГ НА ЗАПОРОЖЖІ

Вперше в Запоріжжі започатковано нову традицію святкувати День козацьких перемог. Заходи пройшли на о. Хортиця. 4 червня рано вранці на славетне Запорожжя почали збиратися козацькі загони, старшина, та старійшини.  Згідно рішення Ради отаманів, координаційної ради з питань козацтва Запорізької облдержадміністрації, підтримки патріотично налаштованої громадськості та активістів руху було прийнято рішення щодо популяризації історичних та військово-політичних подій, які в різні часи відбувалися на теренах нашої країни, особливо це стосується перемог у битвах та війнах, які століттями були учасниками державотворчих процесів та своїми діями неодноразово захищали Європу від загроз руйнації, врятували мільйони людей від рабства та знищення. Тому в цей сонячний літній день на овіяну перемогами Запорозьку Січ приїхали представники нащадків воїнів – козаків, які й сьогодні захищають мир та спокій від терористів та бандитів – загарбників з сімнадцяти областей, до тисячі козаків та декілька тисяч гостей побувало на заходах.

 

На початку,  як вимагає звичай, голова ради, заступник Верховного Отамана України, науковець, автор книг та засновник першої козацької бібліотеки Сухінін Дмитро Валентинович провів збір — Раду отаманів, де були обговорені питання проведення заходу,та підтримані дії на подальше об’єднання козацького руху щодо захисту народу України від тероризму, необхідності підтримки програми національно-патріотичного виховання молоді, та поглибленого вивчення історії військових компаній п’яти минулих століть. Всі одноголосно підтримали пропозицію святкувати перемоги козаків та виховувати молодь саме на цих прикладах. Запрошений на захід владика єпископ Фотій також підтримав рішення ради.

Всі також домовились вшанувати пам’ять загиблих у всіх війнах пращурів — героїв та учасників АТО на сході України. Свято почалося з урочистого виконання оркестром  Запорозького гарнізону гімну України та молебну.

Виступали керівники області та міста — заступник голови Запорізької облдержадміністрації Бойко З.М. заступник голови Запорізької обласної ради Марченко В.П, заступник Запорізького міського голови Омельянович Р.А.,  голова координаційної ради з питань козацтва Сухінін Д.В., отаман МСК «Запорозька Січ», учасник АТО Лапін І.Є., голова родини сім’ї княжого дому Гетьмана Мазепи І.С.  — Ігорь Всеволодович, голова координаційної ради учасників АТО В’ячеслав Зайцев, представники громадськості та ветеранських організацій. Всі  керівники козацького руху України та державні діячі в своїх виступах сказали добрі слова про великих гетьманів та отаманів Запорозької Січі та Гетьманської Держави — Д.І. Вишневецького, Яківа Сомка, Івана Суліму, Богдана Хмельницького, Івана Виговського, Івана Мазепу, Павла Скоропадського, І.Д.Сірка, Івана Підкову, видатних козаків Гонту, Залізняка, Івана Богуна та інших фундаторів визвольного руху.

Поминали й історичні переможні походи на Московію, Крим, Туреччину, Річь Посполиту коли зброя та майстерність, талант та вдача, ризик та передбачення ризиків допомогли створити потужну державу, з демократичним  владним фундаментом, та сильною  економічною базою. А сьогодні ми змогли захистити країну від проектів «Новоросій» та іншого непотребу.

Потім владико Фотій — Єпископ Запорізький та Мелітопольський  КП УПЦ провів молебень по загиблих козаках у всіх війнах та АТО на сході України, був освячений Хрест та у супроводі видатних воїнів—героїв спущений на води славетного Дніпра.

Після закінчення офіційної частини братні козацькі організації та гості свята з великою увагою та задоволенням слухали концертну програму хорових колективів, які приїхали та дуже талановито та гарно співали патріотичні та народні пісні, декламували вірші Т.Г.Шевченка та інших українських поетів.

Треба щиро подякувати отаманам з Енергодару Волкову Сергію та  керівнику козачого хору «Родина» Поречній Людмилі Петрівні, голові Великолепетихської РДА Кумановській Світлані Степанівні та колективу народного вокального ансамблю «Лепетихськи козаки», Вітковській Олені та Крочак Раїсі, отаману Віктору Гонтарю, ансамблю Пологівського полку, ансамлю «Росяночка» (керівник Чеснєйша Людмила). Особлива подяка начальнику обласного управління освіти ОДА Озеровій Тетяні Ярославівні, що прийняла активну особисту участь та залучення хорових колективів талановитих виконавців віршів та заохочення до цього всеукраїнського патріотичного заходу школярів та педколективи добрі слова командиру 55-ї бригади полковнику Брусову Сергію та військовому оркестру за зразкове виконання маршів та участь у святковому концерті, отаману Никипілому Миколі та його співакам та танцюристам.

Також на колі прийняли козацьку присягу представники м.Нетєшин Хмельницької області. Як вимагає звичай генерал козацтва, керівник Запорозького руху Сухінін Дмитро їх привів до присяги, а Владико Фотій молитвою освятив молодих козаків, старійшина Мельник Володимир дав наказ та привітав всіх з видатною подією у житті. На плечі кожного була покладена стара козацька шабля, всі урочисто цілували прапор.

Отаман Грицаєнко Олександр Олександрович, досвідчена людина, подякував всім за свято та участь.

Наприкінці заходу керівникам та активним учасникам спецоперацій «Дозор», «Перехоплення» та «Козацький волонтер» були вручені подяки Голови Запорізької облдержадміністрації генерала Бриля К.І., медалі Запорозького козацтва «Отаман Сірко» учасникам козакам воїнам АТО, почесні грамоти координаційної ради з питань козацтва ЗОДА. Голова родини Мазепи теж нагородив активістів руху.

Традиційний куліш куштували всі запрошені гості. Зустріч проходила як на Хортиці так і в Дубовому Гаю. Сухінін Д.В., Лютий В.М., Головатюк Є.І. Остапенко М.А. організували екскурсійні маршрути для бажаючих, а в театрі ім.Магара для гостей-козаків проведена вистава «Гетьман Мазепа» де талановито показана постать та справи Гетьмана.

В цілому заходи щодо Свята — Дня козацьких перемог пройшла за підтримки українського козацтва, активу та громадськості. Дуже приємно, що допомогу в проведенні надали голова ОДА Бриль К.І., Запорізький міський голова Буряк В.В., та оргкомітет — Бойко З.М., Сухінін Д.В., Лютий В.М., Озерова Т.Я., Лапін І.Є., Ігнатченко С.Б., Синьопольський І.А., Кумуржи Г.Л., Зубченко О.С.

Велика дяка всім отаманам, які приїхали та підтримали захід.

Начальник штабу МСК «Запорозька січ»                    Ігнатченко С.Б.

 

IMG_1830-300x225 IMG_1906-300x225 IMG_1908-300x225 IMG_1926-300x225 IMG_1938-300x225 IMG_2024

Scroll To Top
-->