•  (uk)
2017/08/20
Головна » Новини » Святійший Патріарх Київський і всієї Руси – України Філарет благословив запорозьких козаків.

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси – України Філарет благословив запорозьких козаків.

За ініціативою та щирим проханням керівництва ГО “Велика Рада отаманів Запорозького козацтва” 14 липня 2017 року відбулася історична, дуже значна подія для всіх учасників запорозького козацького патріотичного руху опору – зустріч з Його Святістю Патріархом Філаретом. Мені та  представникам організацій з Запоріжжя, Київу, Дніпра та Херсонщини, отаманам, старшині, старійшинам була надана честь звітували про проведену роботу, участь у захисті рідної землі з початку Революції Гідності, коли ворожі сили намагалися “відпрацювати” на півдні та сході України так званий проект “Новоросія”, створити  “сіру” зону, бандитські порядки. Доповідали також про проведені опреації “Дозор” , “Перехоплення” та “Козацький волонтер”, згуртування навколо ідеї єдності держави, принципів демократії та захисту християнських цінностей. Були наведені приклади проведення Всеукраїнських патріотичних акцій, Великої Ради  отаманів України в травні 2014 року, та Першого та Друго історичних міжнародних конгресів козацтва, створення Першої Національної громадської козацької історичної бібіліотеки.  Особливе місце займали питання тісної співпраці з армією та правоохоронними органами, служби козаків у Збройних силах України, виконання Доктрини інформаційної безпеки України, національно-патріотичного виховання, ідеологічної, наукової, виховної та культурно-історичної діяльності. Його Святості була вручена книга “Вогняні роси” (новітня військово-політична історія Запорозького).

Патріарх Філарет в своїй промові дав важливі та необхідні поради та настанови. В першу чергу це стсувалося підтримки армії, боротьби за віру та волю, допомогу в проведенні антитерористичної операції. Було підкреслено, що в період війни особливо необхідно бути єдиними, не допускати чвар та розколу в козацькому середовищі, звернуто увагу присутніх на наслідки розбрату, поразки та помилки політичного характеру, які часто приводили до негативних наслідків для Гетьманщини та країни її добробуту в цілому. Єдність руху – головна запорука успіху козаків у всіх справах. Дуже важливим завданням є й підтримка законно обраного Президента України Петра Порошенка, який у вкрай складних умовах розвалу армії, пониженої дисціпліни, фактів дезертирства та низького морального духу, фактично без достатньої ефективної зброї за дуже стислий час з відданими справі офіцерами, солдатами та за допомогою волонтерів зміг створити потужну силу та не допустити захоплення великої частини України. А сьогодні наша армія – одна з самих потужних та досвічених в Європі. Вже не тільки нас навчають, але багато чому й навчають іноземних представників військових підрозділів наші герої – учасники бойових дій. Важливе місце було зайняла в промові Його Святості й тема християнських православних цінностей, звернуто увагу отаманів на історичні питання захисту віри, виховання молодих козаків на прикладах прадідів та на підставі вікових традицій Української православної церківи Київського Патріархату. Проведення спільних заходів на місцях та активної допомоги в захисті віри та волі народу.
Враховуючи значну військово-політичну роботу запорозьких козаків, проведену в період з 2014 по 2017 роки Його Святість Патріарх Філарет благословив запорозьких козаків на подальшу діяльність на благо людей, армії, козацтва та держави.
Вперше в новітній історії Запорозького козацтва такої честі удостоєні були представники ГО “Велика Рада отаманів Запорозького козацтва”, МГО “Міжнародний союз козаків “Запорозька Січ”, ГО “Запорозьке військо низове “Запорозька Січ”, ГО “Всеукраїнська федерація “Спас”, ГО “Запорозький звичаєвий козацький лицарський орден ім. князя Д.І. ( Байди ) Вишневецького”, ГО “Гетьманська шляхетська академія ім Д.І. Вишневецького”, ГО “Козаки-Запорожці”, ГО “Запорозький обласний центр сприяння євроатлантичній інтеграції”, ГО “Всесвітня Генеральна асамблея нащадків козацьких родів”, ГО “Координаційна Рада з питань розвитку козацтва Дніпропетровської області” та Координаційна Рада з питань розвитку козацтва при Запорізькій облдержадміністрації.
На зустрічі також виступили: Володимир Мельниченко, Микола Некіпілий, Роман Авдєєв, Богдан Вуйко, Олександр Кашарін, Костянтин Лямцев, Сергій Ігнатченко, Віталій Піліпенко, Володимр Аверченко.
Така урочиста, хвилююча та відповідальна подія сталася завдяки наполегливій співпраці тисяч козаків, що в різних областях швидки змогли створити дійовий рух опору, реально допомагали захищати Вітчизну в дуже скрутних умовах, незважаючи на ризик для життя без пільг та заохочень. як в минулі часи пращури знайшли сили в Запорожжі знову об”єднатися, забувши про непорозуміння та різні погляди на окремі проблеми розвитку та мйбутнього. Бо в єдності наша сили. Сила Перемоги!
Думаю буде правильно згадати гарні приклади історії Гетьманської Держави та Кіша Запорозького, завдяки яким, ми нащадки великих воїнів – Лицарів Степу, славнозвісних по світу та поважних в Європі за хоробрість, звитягу, талант вісйькового, та перемоги маємо можливість мати своєрідну дорожню карту, де шлях направлений на Європу та в майбутньому ,євроатлантичну інтеграцію. А такі величезні постаті та керівники козацького руху як Дмитро Вишневецький, Іван Підкова. Михайло Ружинський, Богдан Мікошинський, Григорій Лобода, Петро Сагайдачний, Іван Суліма, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Іван Виговський були справжніми захисниками віри православної та врятували життя десятків тисяч своїх побратимів та жителів країни – првославних,від утисків та знущань ворожих сил.
Хочу щиро подякувати  всім побратимам за спільну діяльність, міцну дружбу та козацьку взаємну допомогу, що дала результати та завдяки яким плани ворога були зірвані.
Слава Україні! Слава Українській православній церкві Київського патріархату ! Слава Запорозькому козацтву!
З повагою,
Голова Великої Ради отаманів Запорозького козацтва,
член НСЖУ,  військовий історик, автор книг, кандидат наук з державного
управління Запоріжжя, оперативний штаб козацького патріотичного руху опору                                                                                                                                                        Дмитро Сухінін
16.07.2017р.

 

Scroll To Top
-->