•  (uk)
2017/07/18
Головна » Новини » Рівненські спасівці вшанували предків на святі «Курган Леля».

Рівненські спасівці вшанували предків на святі «Курган Леля».

В суботу, 6 травня, в Рівному відбувся фестиваль традиційної козацької культури «Курган Леля». На території козацького табору «Гайдамаки» зібралося близько півтисячі рівнян, були навіть кияни, які спеціально приїхали на свято.

За давнім козацьким звичаєм, у цей день ми вшановуємо пам’ять воїнів-охоронців Краю. Тих, хто захищав нашу землю від ворогів. Традиційно, подібні заходи проводяться у формі різноманітних забав та розваг. Там учасники демонструють свою силу, спритність і витривалість. Такий спосіб вшанування предків в давні часи називався тризною. Більше про козацькі свята можна дізнатися у цій статті

Цього року ми вирішили відійти від надлишкового офіціозу і зробити захід більш сімейним. Після короткого відкриття дітей розділили на чотири групи за віком і спрямували на різні локації. Там їх чекали перетягування палки і канату різними способами, шабельний бій, бій на списах та боротьба «Котигорошко».

Але родзинкою цього року став флеш-моб «Штурм Трої». Головним натхненником цієї  частини став Юрій Журавель, лідер гурту «OtVinta». Спочатку він поширив видиво з інструкцією як виготовити спартанський шолом. Потім ми дружно почали робити картонну зброю – мечі, списи, щити. Ну, а кожен, хто хотів взяти участь, вдома робив шоломи. Така ідея захопила навіть батьків – багато з них зробили обладунки не лише дітям, а й собі.

Крім того, на пагорбі було збудовано картонну будівлю, стилізовану під давньогрецьку споруду. Саме її і штурмували протягом півтори години дорослі і діти. А в процесі цього всього відбувалися зйомки коротенького фільму, який незабаром можна буде побачити в ютубі на каналі «Добродій»

Після виснажливих штурмів усі учасники свята зробили набіг на козацьку кухню, де їх чекали борщ та куліш. В процесі куштування страв від козаків, можна було послухати виступи фольклорних та естрадних колективів.

Під вечір, ідучи додому, багато батьків і дітей дякували за гарне свято. А організатори заодно хочуть подякувати управлінню у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Рівненської міської ради за підтримку у проведенні заходу.

Scroll To Top
-->