•  (uk)
2021/10/26
Головна » Новини » Описовий звіт XVIІ – го Міжнародного фестивалю козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» імені Анатолія Єрмака

Описовий звіт XVIІ – го Міжнародного фестивалю козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» імені Анатолія Єрмака

12345

З 5 по 14 жовтня проходив XVIІ – й Міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» імені Анатолія Єрмака, який вперше проходив у двох обласних центрах – Запоріжжі та Дніпропетровську. Ще ніколи, за всю свою 17 – річну історію, фестиваль не набував такого масштабу як цього рік: 5 жовтня у м. Запоріжжя на каскаді фонтанів «Райдуга» відбулися перші всеукраїнські козацькі ігри «Запорозька Слава», 10 – 11 жовтня у ВТК «МЕГАРОН» м. Дніпропетровськ  було проведено I – й офіційний Чемпіонат Світу з бойового мистецтва (українського рукопашу) «Спас», з 7 по 12 жовтня на легендарному острові Хортиця, вперше у Запоріжжі, проходив спільний україно – американський проект «Пол Джонс», завершився фестиваль 14 жовтня спортивно – патріотичним святом «Козацькому роду нема переводу», який проходив у запорізькому електротехнічному коледжі. Загалом у фестивалі прийняли участь більш ніж 800 спортсменів та акторів – аматорів з України, Росії, Білорусі, Молдови, Абхазії та Азейбарджану.

Мета проведення фестивалю: відродження української культури, національних традицій, духовності, патріотизму та національної гідності Українського народу; сприяння розвитку здорового способу життя в суспільстві, особливо серед дітей та молоді.

Завдання, які стояли перед організаторами фестивалю:

–           відродження і впровадження в українське суспільне життя та виховання молоді в дусі кращих українських козацьких традицій;

–          розвиток українських бойових мистецтв;

–          демонстрація здобутків Шкіл українських та слов’янських бойових мистецтв, козацьких творчих  колективів;

–          підтвердження статусу Запоріжжя, як серця козацької вольниці та центру козацької духовної спадщини діями, спрямованими на виховання підростаючого покоління “вірними синами Землі своєї”.

         Учасники фестивалю

I – й офіційний Чемпіонат Світу з бойового мистецтва (українського рукопашу) «Спас»:

 – ДЮСШ «Спас», м. Запоріжжя;

 – Клуб «Дан-те», м. Бердянськ;

 – РЦДЮТ «Захисник Вітчизни», м. Приморськ;

 – СК «Спарта», м. Оріхів;

 – Школа «Тигр – Дракон», м. Марганець;

 – ВППК «Сокіл», м. Могильов, Білорусь;

 – Запорізька обласна федерація «Ушу – Саньда»;

 – Обласна федерація козацького бойового мистецтва «Спас», м. Рівне;

 – СК «Україна», м. Львів;

 – СК «Сапсан», м. Дніпропетровськ;

 – СК «Спас Штурм», м. Дніпропетровськ;

 – «Федерація рукопашного бою», м. Дніпропетровськ;

 – СК «Щит ЗНТУ», м. Запоріжжя;

 – Спецпідрозділ «Гепард», м. Запоріжжя;

 – ДЮСШ №6, м. Анапа, Росія;

 – «ДДІФК і спорту», м. Дніпропетровськ;

 – ЗОФ «Бойового самбо», м. Запоріжжя;

 – СК «Медведь» ім. Магомеда Татінова, Молдова;

 – «Фрі фартинг», Азейбарджан;

 – «Панкратіон», м. Харків;

 – «ХТЗ» м. Харків;

 – СК «Легіон – А», м. Харків

 – «Школа рукопашного бою», м. Нижній Новгород, Росія;

 – СШ № 14, м. Новоросійськ, Росія.

 Всеукраїнські козацькі ігри «Запорозька Слава» 

  – «Спас – Кремінь», м. Запоріжжя;

– «Спас – Сприяння», м. Запоріжжя;

– «Булава», м. Енергодар;

– Козацький полк «Альянс», м. Синельникове;

–  «Козацька лава», м. Жовті води;

– збірна команда «Училища міліції»;

– «Збірна Світу».

  Показово – видовищна програма фестивалю:

–          Театр козацького бою «Запорозький Спас»;

–          осередок ДЮСШ «Спас» – «Спас – Яр»;

–          осередок ДЮСШ «Спас» – «Спас – Воля»;

–          «Спас Штурм» м. Дніпропетровськ.

Організаторами фестивалю стали:

 –    Міжнародна конфедерація бойових мистецтв, м. Санкт Петербург, Росія;

 –    МГО «Міжнародна федерація «Спас»;

–         ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас»;

–         ВГО «Всеукраїнська асоціація «Афганці» Чорнобиля»;

–         ВГО «Товариство Нестора Махна «Гуляй – Поле»;

–         ЗВН «Запорізька Січ»;

–         Дніпропетровська обласна державна адміністрація;

–         Дніпропетровська обласна рада;

–         Дніпропетровська міська рада;

–         Запорізька обласна державна адміністрація;

–         Запорізька обласна рада;

–         Запорізька міська рада;

–         Посольство США в Україні.

Партнерами фестивалю виступили:

–         Запорізька обласна державна телерадіокомпанія;

–         Національний заповідник «Хортиця»;

–         Запорізький Національний Університет;

–         Запорізький Національний Технічний Університет.

Інформаційними партнерами фестивалю виступили:

–         Запорізька обласна державна телерадіокомпанія «Запоріжжя»;

–         Телерадіокомпанія «Лавина»;

–         Телерадіокомпанія «МТМ»;

–         Публічне акціонерне товариство телерадіокомпанія «Алекс»;

–         Запорізька національна телерадіокомпанія «ТВ – 5»;

–         Газета «Позиція».

         У суботу, 28 вересня, спортивно – фольклорним святом «Витоки», традиційно, вже шостий рік поспіль, на руїнах козацької фортеці у с. Старі Кодаки, розпочався    XVІI – й Міжнародний фестиваль козацьких та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» ім. Анатолія Єрмака.                                                                                                            Основною метою, яку ставили перед собою організатори свята було відродження духовності нашого народу та єднання його славетної історії з сьогоденням.   Організатором свята виступила Дніпропетровська обласна федерація «Спас». На святі були присутні: віце – президент ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас», та президент Дніпропетровської обласної федерації «Спас» – Генадій Михайлович Поляков, депутат Дніпропетровської міської ради, директор дитячо – юнацького центру «Штурм» – Ірина Анатоліївна Герліванова, голова Новоолександрівської сільської ради – Валентина Василівна Приймаченко.

         Протягом показової частини свята гостей своїми виступами радували вихованці ДЮЦ «Штурм» різних вікових груп та напрямків підготовки. Але, як і завжди, особливого враження на глядачів справили показові виступи наймолодших «спасівців». Просто перехоплювало подих від їхньої вправності, дивовижної витривалості і дисципліни. Після виступу, їх тренерами, їм офіційно було вручено шаровари, кушаки та дитячі шаблі.

         Приємною традицією свята стала акція «Витоки єднають Україну», яка символічно відтворила процес єднання українського народу. Цього року в рамках акції всі учасники мали змогу зав’язати жовто – сині стрічки на дерево і загадати бажання, таким чином створивши своєрідне «Дерево нації».

         Паралельно з фольклорно – мистецькою програмою проходила виставка – продаж виробів народних майстрів, на якій були представлені найрізноманітніші речі народного вжитку з глини, дерева, кераміки, а також ляльки-обереги. Позитивна енергетика виставки гармонійно доповнила свято, яке, дякуючи майстрам та їх виробам, сяяло особливими яскравими фарбами.

         Завершилось це козацьке свято традиційно – боями «лава на лаву», у яких взяти участь мали змогу усі бажаючі: спортсмени, артисти та просто гості з різних міст, сіл та областей, які прибули до цієї стародавньої козацької фортеці. У запеклому та непоступливому бою, як завжди, перемогла козацька звитяга, честь, доблесть та братерство.

Перші Всеукраїнські козацькі ігри «Запорозька Слава»

         Неділя 6 жовтня 2013 року ставла особливою для усіх запоріжців та гостей міста, адже саме цього дня на каскаді фонтанів «Райдуга» збулася давня мрія запорізького міського голови Олександра Ченсановича Сіна та президента міжнародної федерації «Спас» Притули Олександра Леонтійовича – відбулися перші всеукраїнські козацькі ігри «Запорозька Слава», присвячені Дню міста Запоріжжя, яку прозвали «Козацькою Олімпіадою».

         Це були командні змагання у яких виявили бажання взяти участь 6 команд з різних куточків України:

1) команда Запорізького училища професійної підготовки працівників міліції ГУМВС України в Запорізькій області;

2) Збірна Південного регіону;

3) «Булава», м. Енергодар;

4) Збірна Миколаївської області;

5) «Азов – Яр», м. Запоріжжя;

6) Збірна Дніпропетровської області.

         Також, кожен бажаючий мав змогу, на рівні з козаками, спробувати свої сили у тому чи іншому виді змагань. Загальна кількість учасників – більше 300. Перемогу в іграх здобувала та команда, представники якої, в сумі, набрали найбільшу кількість балів.

         Змагання відбувались у 7 – ми видах:

1) Фланкірування;

2) Фехтування на шаблях;

3) Боротьба навхрест;

4) Метання ножа;

5) Метання списа;

6) Лава на лаву;

7) Козацьке джигітування.

         Старт іграм був даний об 11:00. Під акомпанемент української народної музики змагання розпочалися одразу у 6 – ти видах на 4 – х змагових майданчиках, і тривали понад 2 години. У це час зі сцени учасників змагань підбадьорювали своїми виступами учасники концерту: народний ансамбль Запорізької міліції «Пернач»; Денис Васильєв (гра на тулумбасах); народний ансамбль «Козаки – Запорожці», ансамбль «Одна родина», співаки Любов Камінська та Анатолій Сердюк.

         О 13:00 біля пам’ятника Святославу Хороброму відбувся урочистий парад у якому взяли участь, запорізький міський голова Олександр Ченсанович Сін, президент міжнародної громадської організації «Міжнародна федерація «Спас» Олександр Леонтійович Притула, отаман козацького війська Запорізького низового Олександр Владиславович Панченко та близько 100 козаків.                                                           Після параду, о 13:30 відбулося урочисте нагородження переможців та призерів у 6 – ти дисциплінах ігор, які вже завершилися.

О 14:00 відбулося дійство, яке з нетерпінням чекали як глядачі, так і учасники – змагання «лава на лаву» на кубок Ярослава Мудрого, куди завітав головний герой кінофільму «Іван Сила» та неодноразовий рекордсмен «Книги рекордів Гінеса» Дмитро Халаджи. Після вітального слова учасникам змагань Дмитро одяг шаровари та став до лави «Яр – Азов», яка у тому бою отримала перемогу над «Збірною Півдня України». А перемогу у змаганнях здобула команда – беззаперечний фаворит кожних змагань – збірна Дніпропетровської області, яка у фіналі перемогла збірну команду училища міліції, третьою стала «Булава» з міста Енергодар.                                                            По завершенні змагань, наступила радісна та хвилююча мить нагородження переможців змагань «лава на лаву» та переможців перших козацьких ігор «Запорозька Слава», перемога у яких дісталася команді із Запоріжжя «Яр – Азов», представники якої найкраще виступили у всіх дисциплінах.

Фотозвіт

Метання ножа

 q1

Фехтування на шаблях

 q2

Джигітування

 q3

Боротьба навхрест

 q4

Парад біля пам’ятника Святославу Хороброму

 q5

          Відкриття змагань «лава на лаву». Дмитро Халаджи

 q6

«Яр – Азов» проти збірної Дніпропетровської області

 q7

Загальне фото на згадку

 q8

Чемпіонат Світу з бойового мистецтва

(українського рукопашу) «Спас»

 

10 жовтня 2013 року у залі великого тенісного корту «МЕГАРОН»,  стартував                      І – й в історії Чемпіонат Світу з українського рукопашу «Спас» у якому взяли участь 180 бійців з 6 – ти країн світу України, Росії, Білорусі, Молдови, Абхазії та Азейбарджану. Змагання проходили під патронатом віце – прем’єр міністра України Олександра Юрійовича Вілкула, за підтримки Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпропетровської обласної ради та Дніпропетровської міської ради. Організаторами першості виступили Міжнародна конфедерація бойових мистецтв (ІМАС) м. Санкт Петербург, Росія та міжнародна громадська організація «Міжнародна федерація «Спас». 10 жовтня відбувалися відбіркові та напівфінальні поєдинки.

Урочисте відкриття Чемпіонату Світу розпочалося о 16:30 шикуванням та пишним парадом учасників. На урочистому відкритті фестивалю були присутні: Перший заступник голови Дніпропетровської обласної ради Адамський Анатолій Павлович, директор департаменту фізичної культури і спорту Дніпропетровської обласної державної адміністрації Пшенічніков Олександр Петрович, заступник Дніпропетровського міського голови Зайцева Ірина Георгіївна, президент Міжнародної конфедерації бойових мистецтв Микола Володимирович Смірнов, секретар Ради козацтва при Дніпропетровській обласній раді, Депутат обласної ради Антіпов Валентин Миколайович, депутат Дніпропетровської міської ради, директор дитячо – юнацького центру «Штурм» Герліванова Ірина Анатоліївна, директор Дніпропетровського університету МВС Ковбаса Володимир Миколайович, почесний президент ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас», президент ВГО «Асоціація «Афганці» Чорнобиля», народний депутат України – Рябека Олександр Григорович, президент ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» – Притула Олександр Леонтійович, Військовий комісар Дніпропетровської області Полковник Калашніков Сергій Іванович, Депутат Дніпропетровської міської ради, заступник голови комісії з питань освіти, молоді культури і спорту Дніпропетровської міської ради Тетяна Гребенюк, перший заступник начальника управління Служби безпеки України в Дніпропетровській області Криворучко Віталій, отаман козацького полку «Альянс» Віталій Григор’єв, голова Громадської ради при Дніпропетровській обласній державній адміністрації Олексій Миколайович Лазько.

         11 жовтня відбулися фінальні поєдинки І – го Чемпіонату Світу з бойового мистецтва (українського рукопашу) «Спас», після чого наступила хвилююча і приємна для переможців мить урочистого нагородження, яку проводили президент Міжнародної конфедерації бойових мистецтв Смірнов Микола Володимирович, почесний президент ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» – Рябека Олександр Григорович, президент ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» – Притула Олександр Леонтійович, віце – президент ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас», президент Дніпропетровської обласної федерації «Спас» – Поляков Геннадій Михайлович.

Урочисте відкриття І – го Чемпіонату Світу з бойового мистецтва (українського рукопашу) «Спас»

 w1

w2

Відбіркові поєдинки І – го Чемпіонату Світу

з бойового мистецтва (українського рукопашу) «Спас»

 w3

w4

Святковий парад з нагоди урочистого відкриття

І – го Чемпіонату Світу

 w5

Фінальні поєдинки

 w6

w7

Нагородження переможців змагань

 w9

«Джон Пол Джонс»

 

З 7 по 12 жовтня 2013 року у місті Запоріжжя на острові Хортиця відбувалася реалізація спільного україно – американського проекту, присвяченого 225 – й річниці козацької присяги американського адмірала Джона Пола Джонса та 225 – й річниці Лиманської битви, в якому взяли участь 100 козаків з м. Запоріжжя. Проект проходив в 2 етапи:

І – й етап – проведення репетицій основного дійства проекту – хореографічної історичної реконструкції прийняття козацької присяги Джоном Полом Джонсом;

ІІ – й етап – демонстрація хореографічної історичної реконструкції прийняття козацької присяги Джоном Полом Джонсом мешканцям та гостям міста Запоріжжя.

        Мета та завдання проекту:

– вшанування пам’яті створювача військово – морського флоту США Джона Пола Джонса та святкування 225 – ї річниці Лиманської битви;

– відродження славних козацьких традицій та практичне їх впровадження у сучасне життя молоді;

– практична демонстрація глядачам міцного козацького духу, козацької звитяги та козацького братерства під час хореографічної вистави, як прикладу для подальшого наслідування підростаючими поколіннями;                                                          – зміцнення україно – американських відносин у соціальній сфері, та в контексті побудови громадянського суспільства на Україні;

– популяризація здорового способу життя за допомогою системи вправ та ігор під час проходження табору козаками;

 – виховання підростаючого покоління з областей – учасниць проекту у дусі дружби, взаємоповаги та козацького товариства;

– підвищення рівня контактів між представниками громадських організацій областей – учасниць проекту;

– обмін досвідом спортивно – патріотичної роботи та удосконалення тренувально – виховного процесу, обмін досвідом та інформацією;

 – підвищення рівня знань з історії України та козацтва.

        Організатори проекту – Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнська федерація «Спас» та Посольство США в Україні.

        Проект реалізовувався за сприяння:

– Запорізької обласної державної адміністрації;

– Запорізької міської ради;

– Національного заповідника Хортиця.

        Партнери проекту:

– ВАТ «Запоріжсталь»;

– Запорізький національний університет;

– Запорізький національний технічний університет;

– Миколаївський національний університет імені В. А. Сухомлинського.

У понеділок 7 жовтня о 9:00 біля історико – культурного комплексу «Запорізька Січ», що у Совутиній балці на острові Хортиця зібралися на першу репетицію проекту 100 козаків з м. Запоріжжя. Після сніданку відбулося знайомство учасників проекту з головним режисером і хореографом дійства Сергієм Швидким та людиною, яка грала роль гетьмана Антіна Головатого – Віктором Тимченком. Після знайомства головний режисер розповів учасникам сценарій реконструкції. Почалася перша репетиція.           Кожного дня, з 7 по 11 жовтня, учасники пректу проводили по 6 – 8 годин репетицій зі списами, задля того, щоб їхні рухи були такими, якими їх хотів бачити хореограф.

          У суботу 12 жовтня о 14:30 на галявині поблизу ІКК «Запорізька Січ»  вперше у Запоріжжі відбулася хореографічна реконструкція прийняття Джона Пола Джонса у козаки. На святі були присутні: голова Запорізької обласної державної адміністрації Пеклушенко Олександр Миколайович, Запорізький міський голова Сін Олександр Ченсанович, Президент Міжнародної громадської організації «Міжнародна федерація «Спас» Притула Олександр Леонтійович.

Півгодинне театралізоване козацьке дійство, за яким спостерігало кілька сотень  глядачів, викликало цілий шквал бурхливих позитивних емоцій. Під час виступу аудиторія 4 рази вибухала шквалом аплодисментів, скандуючи «Молодці, молодці!».  Після виступу козаки зібрались до кола, де головний режисер та організатори проекту подякували учасникам за участь та терпіння. Після багаточисленних фото на згадку, втомлені, але щасливі та радісні учасники проекту роз’їхались кожен у своєму напрямку, залишивши собі купу вражень та позитивних емоцій.

Фотозвіт

Генеральна репетиція

 e1

Тріумфальний вихід учасників реконструкції

 e2

Козаки демонструють майстерність володіння козацьким списом

 e3

e4

Посвята у козаки Джона Пола Джонса гетьманом Антіном Головатим

 e5

Козацький герць Джона Пола Джонса

 e6

Загальне фото на згадку

 e7

Завершився XVІI – й Міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» імені Анатолія Єрмака 14 жовтня спортивним святом «Козацькому роду нема переводу», яке відбулося у стінах Запорізького електротехнічного коледжу Запорізького національного технічного університету. Учасники виявляли кращих у кількох видах змагань: зняти шапку, рукоборство, метання дротиків у ціль, підняття гирі, тягти бука, перетягування канату та козацькому співі. По закінченні змагань усі учасники були нагороджені грамотами, солодкими та пам’ятними призами від організаторів.

Урочисте відкриття свята

 r1

Зняти шапку

 r2

Штовхання гирі

 r3

Козацьке рукоборство

 r4

«Тягни бука»

 r5

Виконання козацької пісні

 r6

Урочисте нагородження учасників змагань

 r7

Організатори та переможці

 r8

Scroll To Top
-->