•  (uk)
2019/01/08
Головна » Новини » В прес-клубі запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України запорозькі козаки провели презентацію нового проекту – альманаху “Українське патріотичне козацтво”.

В прес-клубі запорізької обласної організації Національної спілки журналістів України запорозькі козаки провели презентацію нового проекту – альманаху “Українське патріотичне козацтво”.

Сьогодні в залі зібралися однодумці, учасники Революції Гідності, Народного Руху України, члени Координаційної ради з питань розвитку козацтва при Запорізькій ОДА, волонтери, історики, науковці, журналісти, бойові офіцери 55-ї артбригади, організатори запорізького козацького патріотичного руху опору з початку далекого буремного 2014-го року.
Вперше в новітній історії країни було створено та надруковано засіб масової інформації як недержавний, не бюджетний волонтерський проект тих хто чотире роки бачив війну, кров, смерть, не пустив окупантів до нашої області, допомагав армії з початку навали. займався оборонною, науковою, краєзнавчою та виховною діяльністю. Важливо, що велике значення налагодження постійної роботи щодо створення інформаційного спротиву антиукраїнським агітаторам та бандитським пропагандистам зрозуміли старейшини, краєзнавці, освітяни. Багато пропозицій було надано до проекту Доктрини інформаційної безпеки. Багатьом козакам, молоді, військовим необхідна була правдива інфрмація про минуле та боротьбу сьогодення.
Дуже приємно, що про це говорили Костянтин Лямцев, який підтримав нашу ініціативну групу щодо створення Запорізької міської Програми розвитку козацтва, встановлення Меморіалу Героїв козаків, Олександр Притула, Костянтин Рижов, Павло Білан, Володимир Лютий (батько учасника АТО), талановиті автори статей сконцетрували увагу присутніх на необхідності розширення проекту, долучення колег з інших областей, нової редакції з додатками 2017-го року книги”Вогняні роси” про новітню військово-політичну історію Запорозького козацтва із спогадами ветеранів 37-го батальону та 55-ї артбригади.. Мною в своїй доповіді було також запропоновано долучити до випуску наступного номеру військові частини Збройних Сил України. Сьогодні вже багато непрофесіоналів, але справжніх лицарів Степу за силою духу, що пройшли війну, талановито описують той іноді драматичний, іноді переможний воєнний шлях, а це величезна та необхідна частина нашої новітньої геролїчної історії. Якщо ми не напишемо правду, брудну історію за нас напише ворог, не треба мати жодного сумніву. Колосальна машина сайтів, ботів у фейсбуці, високопролачені брехуни “акробати фарсу” будуть й надалі намагатися зомбувати всіх слухачів чи телеглядачів. Тому аналогічні проекти повинна підтримувати держава, про ми писали можновладцям, виходили з конкретними пропозиціями. Шановний наш козацький звичаєвий священник УПЦ КП отець Василь Терно привітав перший випуск та запропонував статті на духовно-естетичні теми, молитви за бійців та всіх українців. Наталя Кузменко з колегами по організації журналістів подарували старшині рідкісні екземпляри мап та стародавніх туристичних маршрутів для проведення виховної та культурно-історичної діяльності, пообіцяли надавати свої високопрофесійні матеріали. Віталій Пилипенко, Сергій ігнатченко, Роман Авдєєв запропонували статті про проведені всеукраїнські акції та шановних любимих наших талановитих діточках та онуках. Символічно, що козацькому інтелектуальному колі приймали участь бойові офіцери легендарної непереможної, заслуженої та загартованої в боях не одної війни. Теплі слова були сказані за допомогу всі ці роки, створення філії козацької бібліотеки, заняття з бійцями, участь у створені музею. Мав честь вручити унікальні екземпляри енціклопедії українського козацтва для виховної та національно-патріотичної виховної роботи з особовим складом. В ході презентації, що перетворилася в імпровізований Круглий стіл було позитивно відмічено підтримку обласними депутатами програми розвитку козацтва, початок складного, але необхідного діалогу з міською владою, присутні подякували департаменту освіти та науки ЗОДА, творчої інтелігенції Запорізької державної інженерної академії та Запорізького національного технічного універсітету, керівництву Запорізького обласного краєзнавчого музею (Михайлу Мордовському, Георгію Шаповалову), депутату-патріоту Андрію Чеберко, берегиням-волнтерам Світлані Ліходід, Олені Ханат.
З Божою допомогою, активною участю нащадка великого Гетьмана України Івана Степановича, голови ГО “Всесвітня генеральна асамблея нащадків козацьких родів” ( створеної в Запоріжжі) – Ігоря Всеволодовича Мазепи багато читачів, бібліотеки, навчальні заклади тепер мають можливість отримати перші екзепмляри тепер історичного народного волонтерського козацького проекту.
Особовому складу 55-ї артбригади, де також служив мій син, хочу сказати слова щирої подяки за оцінку нашого внеску в зміцнення обороноздатності. Нещодавно учасникам волнтерського руху були вручені Почесні грамоти та Відзаки за багаторічну співпрацю.
З повагою до побратимів та читачів,
Головний редактор-засновник всеукраїнського проекту
кандидат наук з державного управління, автор книг, військовий історик, учасник подій Дмитро Сухінін (Гора)

Scroll To Top
-->