•  (uk)
2017/10/16
Головна » Новини » В Запоріжжі стало вже традицією на другий день святкування дня міста проводити змагання з боїв «лава на лаву»

В Запоріжжі стало вже традицією на другий день святкування дня міста проводити змагання з боїв «лава на лаву»

В Запоріжжі  стало вже традицією на другий день святкування дня міста проводити змагання з боїв «лава на лаву».  8 жовтня на каскаді фонтанів пройшли Всеукраїнські змагання з боїв «лава на лаву» на Кубок князя Святослава Хороброго» ,організаторами  турніру є Всеукраїнська федерація «Спас»,  Запорізька міська рада, Запорізька філія Національної телекомпанії України. Змагання козаків посвячені Покрові Божої Матері, Дню Українського козацтва, Дню захисника України, Дню міста Запоріжжя.

З усієї України приїхали  бійці, щоб постояти в запорізькій лаві. В цьому році змагання проходили в трьох вікових категоріях діти до 10 років, молодики до 15 років та козаки, всього більше двохсот учасників.

На свято лицарської звитяги та мужності  прийшли привітати козаків почесні гості: директор департаменту молоді і спорту Запорізької міської ради Павло Бланк, учасник московсько-української війни, депутат Запорізької міської ради В’ячеслав Зайцев. Відкрив змагання голова координаційної ради з питань розвитку козацтва при Запорізькій обласній державній адміністрації Костянтин Рижов.

Першими помірятися силами вийшли  на змагове коло  сім дитячих лав. В

запеклих боях визначилися переможці третє місце посіла команда «полк Сагайдачного (тренер Ю. Москаленко), друга школи Джур «пластунівська сотня» (тренер В. Архіпов) і переможцями стала лава «Спас-Воля» (тренер М. Мігуля).

5 команд молодиків прийняло участь  прийняло участь в турнірі, розподілили призові місця в наступному порядку: третє місце посіла лава «Спас-Воля» (тренер М. Мігуля), друге «Спас-Яр» (тренери М. Преображенцев та Ж. Літава) і перше «Спас-Сила» (тренер В. Бєлєнков).

Змагання серед козаків почалися з інтриги, на участь в боях подала жіноча команда «Калина». На коло спочатку вийшла козацька лава «Сприяння – Сила мрії», а потім жіноча.  Козаки  розгубилися, перед ними вишукувались чарівні, усміхнені жінки. Козачки запропонували, пропусти бої і перейти зразу до «братання». Жінки із розкритими обіймами зустріли козаків.

Як розповіла організатор жіночої лави Оксана Родіонова, до команди зібралися матусі вихованців школи «Спас», а також представниці різних громадських організацій. Всі учасниці лави сильні, красиві і з активною громадською позицією, які постійно допомагають бійцям на фронті.

Самі захоплюючи бої були між лавами козаків. В цьому турнірі прийняли участь і досвідчені бійці і новаки, вперше прийняла участь команда «Студентського куреня» . Студенти приймають участь в боях «лава на лаву» у «Козацькій універсіаді», але в змаганнях такого рівня  вони беруть участь вперше. У фіналі козаки сходились не тільки у командних боях, але і мірялися силою у боротьбі «Навхрест» і «На поясах».

В результаті боїв місця розподілися наступним чином; третє місце посіла команда «Сприяння – Сила мрії», отаман Роман Бутенко, друге «Дніпро» із м.Дніпра, отаман Віталій  Тарін  і володарем  Кубок князя Святослава Хороброго» стала команда із м.Енергодара  «Булава» , отаман Володимир Тимошенко.

Після боїв учасників і гостей свята пригощали справжнім козацьким кулішом.

На турнірі виступали відомі запорізькі артисти Анатолій Сердюк, Інна Гапон,  Юрій Макаренко, ансамблі   «Одна родина», вокально-хореографічна студія «Чайка», працювала виставка майстрів.

Велика полдяка від організаторів змагань телеведучій Олені Шевчук та її співведучим козакам, інструкторам бойового мистецтва «Спас» Василю Прокопенку та Михайлу Преображенцеву.

 

Всеукраїнські змагання з боїв «лава на лаву» на Кубок князя Святослава Хороброго» стали справжнім святом української бойової культури, звитяги та  козацького духу. Ще раз Запоріжжя довело, що є козацькою столицею України.

Слава Україні!

Слава запорозькому козацтву!

Scroll To Top
-->