•  (uk)
2021/10/26
Головна » Новини » Водохреща 2016

Водохреща 2016

У давнину на Водохреща відбувалося урочисте хре­щення оглашенних, яке називали також світлом або просвіченням, а оглашенні звалися просвічені. Звідси і празник Богоявлення звався просвіченням, празником світел і святими світлами, бо Ісус прийшов, щоб усіх просвітити. “Народ, який сидів у темноті, — читаємо у святому Євангелії, — побачив велике світло. Тим, що сиділи в країні й тіні смерти, зійшло їм світло” (Мт. 4, 16

.Притримуючись прадідівських традицій відсвяткували   свято  Водохреща вихованці Запорізької  школи козацького бойового мистецтва «Спас». За шкільною традицією тренери, старші учні та козаки Запорозького Війська Низового «Запорозька Січ» в 00.00 годин 19 січня на острові Хортиця занурились в священні води Дніпра-Славути.

В день на центральному пляжі м.Запоріжжя учні школи «Спас» прийняли участь в міському заході «Запорозький Иордан». Після молебна і освячення вод , більше ніж 100 дітей із школи «Спас» скупалися в Дніпрі. Від дітей не відстали і батьки, які теж омилися в Дніпрі.

Після купання  тренери школи «Спас» запросила всіх бажаючих прийняти участь в боях «Лава на Лаву». З початку в бій вступили наймолодші вихованці , після них до лави долучилися підлітки,  а останні вступили в бій дорослі козаки.

А поруч на центральному міському пляжі вперше на Водощреща об’єдналися козаки з десятків організацій області та наших гостей побратимів, щоб керівництвом Української православної церкви продовжити звичай пращурів  – відсвяткувати Хрещення господнє.

Владика Фотій із священиками урочисто провів службу та окропив святою водою молодь, козаків, отаманів та сивовусих старійшин, отаманів Кириченко С.П., Белана П.А., Рижова К.А., Грицаєнко І.М.,  членів координаційної ради з питань козацтва, козаків-інтелектуалів – Мордовського М.М., Пилипенко В.П., Цвяткова А.Д., Лютого В.М., Собакаря Л.П. та інших.

 

Гей, пане господарю,
Щасти, Боже, з Йорданом,
І з водицею, і з царицею,
З усім домом, з усім добром,
І з синами-соколами,
І з дочками-чічками…

IMG_6541_thumb IMG_6557_thumb IMG_8828_thumb IMG_8884_thumb IMG_8898_thumb IMG_8936_thumb IMG_8940_thumb IMG_8947_thumb IMG_8950_thumb IMG_8960_thumb

Scroll To Top
-->