•  (uk)
2022/01/27
Головна » Новини » Бойовий шлях запорозького козацтва – новітня історія (Фотовиставка в Запоріжжі)

Бойовий шлях запорозького козацтва – новітня історія (Фотовиставка в Запоріжжі)

Вперше, менше ніж за два роки роботи координаційної ради з питань козацтва Запорізької облдержадміністрації вирішили провести фото звіт про свою роботу. З початку 2014 року, коли до лав козацтва вступили патріоти України було створено і облаштовано штаб, де накопичувалася інформація, влаштовувалися учбові та бойові заходи, вирішувалися питання культурного та політичного руху, де і був створений центр боротьби за свободу рідної землі.

Рішення про проведення штабної роботи для козаків діла підтримав народний депутат України Артюшенко Ігор Андрійович (активний учасник операції «Козацький волонтер») під керівництво ОДА і краєзнавчий музей. В оргкомітет який створив Сухінін Д.В. увійшли отамани з досвідом та старшина, які багато років віддали вихованню молоді, це Лапін І.Є., Ігнатченко С. Б., Лютий В.М., Шаповалов Г.І., Мордовськой М.М., Рижов К.А., Белан П.А. ,Никипілий М.М., Гонтар В.М., Галич С.Г., Літвін О.І., Волков С.В., Матченко В.І., Грицаєнко І.М., Рижов Б.К., Притула О.Л. Зубченко О.С.

Було прийнято рішення, і це було правильно зроблено, як показала практика, розділити матеріали роботи козацьких організацій на справи, які в теперішній час не проводились.

Так, фотоекспозицію відкрила серія фотографій та статей про безпосередню участь козацтва у бойових діях на Сході України по захисту свободи та територіальної цілісності держави, а саме бойовій роботі 37-го територіального батальйону (командир підполковник Лобас О.А., начальник штабу Лапін І.Є.), який яскраво розповів про подвиги героїв – воїнів.

Другий розділ був присвячений обороні міста Запоріжжя та області від бандитів та терористів, створенню та чергуванню на блокпостах — вперше в історії козацтва України проведених операціях «Дозор» та «Перехоплення» для захисту стратегічних об’єктів. Особливе місце займали фотодокументи операції «Козацький волонтер», де старійшини, отамани та старшини збирали необхідні речі для армії (37-ий батальйон, 55-та бригада, батальйони «Січеслав» та «Скіф»), потім цей рух перейшов у всеукраїнський масштаб, про це розповідав координатор операції заступник Верховного отамана України Сухінін Д.В.

Значний внесок в створення політичної лінії держави зробили запорожці проведенням, в самий складний час, Великої Ради отаманів України та першого історичного міжнародного конгресу – об’єднали здорові сили країни та звернулися до народу та міжнародної спільноти з гаслами захисту незалежності та свободи, територіальної цілісності рідної землі.

Важливе місце займали й рейди та чергування на кордонах, наприклад на Чонгарі. Ціла низька документів розповідала про поїздки до м. Слов’янська, Маріуполя, Генічеську, в Донецьку область.

На заході виступили також Синьопольський І.А., Белан П.А., Рижов К.А., Матченко В.І., Волков С.В., Горшков А.В.

Наприкінці заходу виступив професор, доктор історичних наук, колишній директор обласного краєзнавчого музею Шаповалов Г.І. Він дав високу оцінку роботі оргкомітету та передав у дар від колективу книги по історії краю голові ради, фундатору історичної козацької бібліотеки Сухініну Д.В. Було прийняте рішення про продовження роботи фотовиставки в містах та районах області та передачі досвіду всім охочім отаманам в Україні.

Думаю, що такі заходи обов’язково будуть нести велике виховне навантаження, молоді буде легше на конкретних прикладах зрозуміти, що таке любов до Вітчизни, хто такі сучасні козацькі герої, а нам, я впевнений, не буде соромно за цей важкий період життя.

IMG_7185 IMG_7191 IMG_7705

Scroll To Top
-->