Головна » ПРЕЗЕНТАЦІЯ ШКОЛИ СПАС

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ШКОЛИ СПАС

 

1.     Метою створення Школи  козацького бойового мистецтва «Спас» є відродження козацького бойового звичаю «Спас», впровадження в систему освіти української національної системи фізичної культури. Завданням Школи є підготовка козаків-воїнів та спортсменів високої кваліфікаціі – носіїв українського національного Звичаю, стійких патріотів – захисників України.

 

2.    Передумови її створення: Наприкінці 80-х – початку 90-х років минулого століття, в період відродження української культури, який вирізнявся пробудженням приспаного українського духу, виникла необхідність створення організації, яка б давала можливість молоді знайомитись зі здобутками українських традицій, національних бойових мистецтв. Так майже по всій Україні починаються спроби відродження та відтворення Звичаю „Спас”. Звичайно ж ці процеси не могли пройти повз колиску української звитяги – козацьке Запоріжжя.  Бойове мистецтво „Спас” було на межі забуття, зберігаючись лише в нечисленних козацьких родинах, та передавалося з покоління в покоління, від діда до онука. Саме тоді група ентузіастів-однодумців під керівництвом Олександра Притули почала пошуки та вивчення українських традицій, бойової культури нашого народу. Протягом кількох років проводилися пошуки, листування, зустрічі з цікавими людьми, подорожі по всій Україні для збору інформації про етнографічний матеріал: народні традиції, пісні, легенди, думи. Техніка народного танцю була проаналізована та пристосована до бойового мистецтва. Водночас систематизувалися методи ведення бою та загартування тіла. Набуті за багато років знання сформувалися в систему виховання воїна. В результаті з’явилася Школа „Спас”, яка спочатку діяла (з 1993 р.), як історико-патріотичний гурт „Запорізька Січ”, при Електротехнічному технікумі-коледжі м. Запоріжжя, основу якого складали виховники та вихованці школи бойового мистецтва „Спас”. З 1995 р. одним із напрямків діяльності ДЮСШ № 10 м. Запоріжжя стає розвиток бойового мистецтва „Спас”.

 

3.     Проблеми, які вона має вирішувати:

· сприяння гармонійному фізичному розвитку і всебічної фізичної підготовленості,  зміцнення здоров’я учнів;

· безупинне підвищення тренувальних і змагальних навантажень в процесі багаторічної підготовки;

· підготовку вольових сміливих , дисциплінованих , наділених бійцівськими якостями спортсменів;

· підготовку інструкторів з бойового мистецтва “СПАС”, та суддів з українського національного рукопашу.


4.     Напрямки виховання учнів школи:

·  Оздоровчий;

·  Спортивний;

·  Фольклорно-мистецький;

·  Військово-патріотичний;

·  Історико-краєзнавчий

 

5.     Загальна інформація про «СПАС»

Школа створена у 1998 році при Запорізькій міській раді. В Школі зараз займається 300 учнів. Запорізька обласна федерація козацького бойового мистецтва «Спас» створена в 2004 році та налічує 1200 вихованців. ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» створена у 2005 році та нараховує 5 000 членів Федерації. У 2008 році український рукопаш «Спас» визнаний, як вид спорту в Україні. Відкрито спеціалізацію «Український рукопаш «Спас» на факультеті фізичного виховання ЗНУ.

 

www. spas.zp.ua

e-mail: [email protected]

Scroll To Top
-->