•  (uk)
2024/03/19
Головна » ВГО "Спас" » ЗМІ про нас » ГО ВСЕУКРАЇНСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ «СПАС» ВІДЗНАЧИЛА 21 РІЧНИЦЮ З ДНЯ ЗАСНУВАННЯ

ГО ВСЕУКРАЇНСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ «СПАС» ВІДЗНАЧИЛА 21 РІЧНИЦЮ З ДНЯ ЗАСНУВАННЯ

ГО ВСЕУКРАЇНСЬКА ФЕДЕРАЦІЯ «СПАС» ВІДЗНАЧИЛА 21 РІЧНИЦЮ З ДНЯ ЗАСНУВАННЯ

Святкування відбулось у рамках фестивалю бойових мистецтв «Запорозька Січ», що пройшов на базі Запорізької спеціалізованої школи-інтернату ІІ-ІІІ ступенів «Козацький ліцей». Участь у заході взяли керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко та директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова.

Як повідомив президент громадської організації «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександр Притула, перша у світі Запорізька дитячо-юнацька спортивна бюджетна школа зі слов’янського бойового мистецтва «Спас» була заснована в 1998 році. Поступовий розвиток цього напрямку з часом вийшов на міжнародний рівень. Нині у Запорізькому регіоні працюють обласна та міська дитячо-юнацькі спортивні школи. Саме Запорізька міська школа була першою серед усіх інших, які функціонують в різних країнах. Власне спас об’єднує в собі багатоборство, одноборство, боротьбу на поясах та навхрест, змагання лава на лаву і рукопаш. При цьому головний акцент робиться на національно-патріотичному вихованні молоді.

Вітаючи вихованців та тренерів ГО Всеукраїнська федерація «Спас» із 21 річницею, Зінаїда Бойко побажала, аби серед присутніх завжди панували повага, взаємодопомога та дух справжньої козацької дружби.

– Любі козачата і козачки, сьогодні дуже світле свято – національної культури та козацької звитяги. І мені приємно брати участь у такому чудовому заході. Я пишаюся кожним з вас, адже завдяки таким патріотам зберігається культура всієї України. І доки ви зберігаєте всі традиції Запорізького краю, в нашій країні житиме дух козацтва. Окремо хочу подякувати Олександру Притулі, який є справді видатною людиною. І нещодавно це було відзначено державною нагородою − Президент Петро Порошенко присвоїв звання «Заслужений працівник фізичної Культури і Спорту України» президентові громадської організації «Всеукраїнська федерація «Спас» Олександру Притулі. Це справді заслужена відзнака, адже Олександр Леонтійович приділив чимало сил розвитку спасу у Запоріжжі, Україні та всьому світі, – зазначила керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

Головною метою проведення фестивалю бойових мистецтв «Запорозька Січ» стало відзначення 21 річниці з дня заснування Запорізької ДЮСШ «Спас» як першої в світі бюджетної школи зі слов’янського бойового мистецтва; розвиток національних видів спорту України, відродження та впровадження в суспільне життя (особливо дітей та молоді) історичних та духовних традицій українського народу; патріотичне виховання дітей на славних лицарських традиціях запорозьких козаків. На всіх учасників заходу чекали показові виступи шкіл бойових мистецтв; виступи творчих колективів; майстер-класи; ярмарок народних майстринь та святкова дискотека від волонтерської групи «AngelS» до Дня української вишиванки.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю