•  (uk)
2024/03/19
Головна » Архів новин » Звіт про поїздку делегації ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» на фестиваль української культури «Північна зірка» м. Таллін, Естонія

Звіт про поїздку делегації ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» на фестиваль української культури «Північна зірка» м. Таллін, Естонія

З 9 по 11 листопада 2012 р. в м. Таллін, столиці Естонії, пройшов фестиваль української культури, який проводила Асоціація українських організацій Естонії. На запрошення Асоціації українських організацій Естонії (керівник Володимир Паламар) в фестивалі взяла участь делегація ВГО «Всеукраїнська федерація «Спас» під керівництвом президента Олександра Притули.

Делегація прибула до Талліна 8 листопада. 9 листопада спільно з делегацією м. Липовець Вницької області відбулась низка зустрічей. Гості фестивалю відвідали посольство України в Естонській республіці, де зустрілись з Надзвичайним і Повноважним послом України в Естонії Віктором Крижанівським. На зустрічі одним з питань обговорювались перспективи розвитку українського рукопашу «Спас» в Естонії. Сторони обговорили перспективний план співпраці по даному питанню. Також президент Всеукраїнської федерації «Спас» Олександр Притула передав до українського посольства саджанець найісторичнішого дерева України Запорозького дуба і відтепер на території українського посольства буде рости нащадок Запорозького дуба – священного дерева України. Ще один саджанець Запорозького дуба в переданий в Асоціацію українських організацій Естонії.

Надалі відбулись відвідини естонського парламенту. Делегаціям з України провели екскурсію по будівлі парламенту і після цього відбулась офіційна зустріч з першим віце-спікером парламенту Лайне Рандярв. На зустрічі обговорювались перспективи україно-естонських відносин в сфері громадянського суспільства в напрямку європейської інтеграції і співпраці громадських організацій двох країн.

Після відвідин естонського парламенту відбувся круглий стіл з питань євроінтеграції та залучень європейських грантів в Україну. Учасниками круглого столу окрім українських делегацій були керівники Асоціації українських організацій Естонії та керівники Українського реєстрового козацтва в Естонії. Результатом круглого столу стало підписання угоди про співпрацю між Міжнародною федерацією «Спас» та Асоціацією українських організацій Естонії, та Всеукраїнської федерації «Спас» та Українським реєстровим козацтвом в Естонії. Сторони домовились про співпрацю в сферах євроінтеграції, патріотичного виховання молоді, культури та спорту, туризму, розбудови громадянського суспільства тощо. Після проведення круглого столу Президент Всеукраїнської федерації «Спас» Олександр Притула провів майстер-клас з козацького бойового мистецтва «Спас», де розповів і познайомив з основами бойового мистецтва «Спас».

10 листопада відбувся сам фестиваль української культури «Північна зірка». В гала-концерті фестивалю прийняло участь 15 найкращих українських народних колективів Естонії. В гала-концерті відбулись 2 показових виступи козацького бойового мистецтва «Спас». Виступив Олександр Притула та інструктор бойового мистецтва «Спас» Іван Дарій. Делегація Всеукраїнської федерації «Спас» була відмічена дипломами лауреату фестивалю української культури «Північна зірка». Показові виступи бойового мистецтва «Спас» викликали велику зацікавленість української діаспори Естонії і одразу після фестивалю делегація Всеукраїнської федерації «Спас» отримала запрошення на участь у фестивалі української культури в Естонії в травні 2013 року.

Треба сказати що не дивлячись на відносно невелику кількість населення Естонії (близько 1 млн. 350 тис. чол..) українців нараховується більше 28 тис чол., і це друга по чисельності після російської діаспора в країні.

Результатом візиту стало відпрацювання перспективного плану співпраці між вищесказаними організаціями за підтримки посольства України в Естонії та естонського парламенту. Сторони домовились про розвиток українського рукопашу «Спас» в Естонії, обмін дитячими делегаціями, спільне сприяння в процесі євроінтеграції України, практичні дії в цьому напрямку.