•  (uk)
2017/07/18
Головна » ВГО "Спас" » ЗМІ про нас » Великдень по-козацькі

Великдень по-козацькі

Посилання на сайт ЗМІ “Запорожье Вечернее”: 

У великий день Христового Воскресіння пройшов фестиваль бойових мистецтв «Великдень на Хортиці», який традиційно організувала школа «Спас» біля Запорозького дуба.

Це ще й дуже красиве свято, тому що сотні запоріжців 16 квітня, всією родиною, одягнув свої найкращі вишиванки, зібрались в каплиці Покрови Пресвятої Богородиці на території Історико-культурного комплексу «Запорозький Дуб» на освячення великодніх кошиків.

Після святкової служби пройшли просто неба показові виступи вихованців козацької православної школи «Спас»,  а також лицарів, співаків, що виконують народні пісні, та бій «Лава на лаву», які провели Запорізька обласна федерація козацького бойового мистецтва «Спас» та Запорізький міський центр народної творчості та культурно-освітньої роботи «Народний дім».

Атмосфера фестивалю, який був наповнений духовним змістом і оповитий красотою українських великодніх традицій, відчувалася якось по-особливому.

Президент Всеукраїнської Федерації національних єдиноборств «Спас» Олександр Притула розповів про великодні традиції козаків та Запорізького краю, та про секрети заохочення молоді до здорового способу життя.

– Крім іншого,  в  нас дуже важливе місце відводиться духовній підготовці, –  розповів «Запоріжжю Вечірньому» Олександр Притула. –  Для того, щоб наші діти залучалися до народних традицій нашого краю із самого раннього дитинства, традиційно проводимо фестиваль бойових мистецтв. Вважаю, що треба любити свою справу, вірити в неї, і в те, що вона приносить практичний результат. Спас – не просто спорт, який забирає дітей із вулиць, він ще укріплює національний дух і патріотизм – найголовніші якості людини як громадянина своєї держави. Патріотизм зараз особливо потрібний нашій країні. Зазначу, що у запорізьких козаків як православних людей були свої великодні традиції; вони святкували, ходили до церкви, а потім розважалися – стріляли, їздили на конях, браталися. І зараз саме таким способом  залучаємо дітей до православ’я. Також ми вдячні нашим партнерам – обласному Центру патріотичного виховання молоді, клубу історичного фехтування «Стезя», разом із якими збагачуємо один одного і просто робимо корисну справу.

Відзначимо, що головною метою фестивалю є відродження та розвиток бойових мистецтв, зміцнення дружніх зв’язків між спортсменами, клубами і школами різних видів і стилів бойових мистецтв; духовне об’єднання представників шкіл бойових мистецтв різних напрямків на основі правди, честі і совісті, духовних чеснот воїна.

На сьогодні також важлива пропаганда здорового способу життя; відродження та впровадження в суспільне життя (особливо підростаючого покоління) історичних та духовних традицій українського народу; привернення уваги громадськості до Історико-культурного комплексу «Запорозький Дуб»; родинне активне дозвілля, виховання дітей на національних традиціях; стимулювання участі молоді у проведенні фізкультурно-спортивних та патріотичних заходів.

На святі проходив Великодній ярмарок, де можна було відвідати майстер-класи та інсталяції, і, звісно ж, весело поспівати гаївок та веснянок, та поводити хороводи. І це не дивно, бо фестиваль покликаний згуртувати молодь за спільним святкуванням Воскресіння Христового.

 

Scroll To Top
-->